Ons onderwijs
We hebben ongeveer 400 leerlingen. In het schooljaar 2021-2022 heeft de school 19 groepen en een neveninstroomgroep. Daarnaast zit er een peuterspeelzaal in de school. De naschoolse opvang wordt verzorgt door Future Kids. Het onderwijs op de Zuidwester wordt gegeven volgens het zogenaamde leerstofjaarklassen-model. Leerlingen worden in een vaste groep geplaatst en krijgen les van een of twee vaste leerkrachten. De kinderen zitten een heel schooljaar in dezelfde groep. Wij houden rekening met verschillen tussen leerlingen en spreken hen aan op hun niveau. Wij zijn een school die opbrengstgericht en handelingsgericht werkt. Dit betekent dat wij ons planmatig inzetten voor het verbeteren van de vorderingen van de leerlingen. Dit gebeurt door hoge doelen te stellen, gericht hieraan te werken en leerlingen systematisch te volgen in hun vorderingen. Wij stemmen de manier van werken zoveel mogelijk af op de onderwijsbehoeften en mogelijkheden van leerlingen.
De groepen
Dit schooljaar zijn we gestart met zes heterogene kleutergroepen. Dat wil zeggen dat leerlingen van groep 1 en 2 bij elkaar in één klas zitten. Zij leren van en met elkaar. De kinderen krijgen op hun eigen niveau instructie en leren door Spelend Leren. Met drie kleine groepen 3 zorgen we ervoor dat de overgang van 2 naar 3 soepel verloopt. Het leren lezen, schrijven en rekenen is belangrijk. Daarnaast krijgen de kinderen ruimte om hetgeen zij geleerd te hebben in de klas via spel te verwerken in de hoeken.
Van de groepen 4 t/m 8 zijn elk twee groepen. Voor taal en rekenen maken de kinderen vanaf groep 5 gebruik van een eigen laptop. Hierdoor kunnen zij de leerstof op eigen niveau verwerken en worden zij digitaal vaardig.
In onze neveninstroomgroep zitten 15 leerlingen die korter dan een jaar in Nederland zijn. In deze groep wordt veel aandacht besteed aan het aanleren van de Nederlandse taal. We streven ernaar dat deze kinderen na een jaar in de reguliere groepen geplaatst kunnen worden.
Naast de cognitieve vakken wordt er aandacht besteed aan de creatieve vakken zoals muziek, techniek, expressie en lichamelijke opvoeding. We vinden het belangrijk dat kinderen zich zo breed mogelijk ontwikkelen.